Tweetalig onderwijs

Steeds meer onderwijsinstellingen, bedrijven en organisaties werken internationaal. Ook internet brengt de hele wereld binnen handbereik. Bovendien zijn er steeds meer opleidingen in het hoger beroepsonderwijs (hbo) en aan universiteiten die Engelstalig zijn of die Engelstalig studiemateriaal gebruiken. Een studie of baan in het buitenland is dus dichterbij dan je misschien wel denkt, en overal spreken ze Engels. Daarom kun je op het Marnix College een tweetalige opleiding volgen. Je kan kiezen tussen de thavo/vwo-brugklas of een tvwo-brugklas.

Een tweetalige start

In de eerste drie jaar van het tto (tweetalig onderwijs) krijg je minimaal de helft van de vakken in het Engels. Dit betekent dat jij met je docent en je klasgenoten in het Engels praat, schrijft en leert. Je zult zien dat je hier in de loop van de brugklas al helemaal aan went. Je doet zelfs zoveel ervaring op met deze taal, dat je misschien wel in het Engels gaat denken. Je kunt straks dus zo de grens over: aan je Engels zal het niet liggen!

We leren je 'more than words'

Je leert het Engels op het Marnix op een hoog niveau. Met de beste docenten en een uitgebreid lesprogramma. Je leert veel over internationale relaties: in de klas worden Europese en internationale thema's behandeld. Aan het eind van het derde jaar wordt je kennis van internationale ontwikkelingen getoetst. Niet voor niets heeft het Marnix het officiële TTO-certificaat gekregen. Quality guaranteed!

Waarom kiezen voor tto op het Marnix?

 • Engelse taalverwerving
 • Wereldburgerschap
 • Extra certificaten 
 • Goede begeleiding (mentoraat en leerlingmentoraat)
 • Uitstekende examenresultaten

Aanmeldingsprocedure 

De aanmeldingsprocedure bestaat uit meerdere onderdelen. Ten eerste de testmiddag in maart voor toekomstige TTO-leerlingen. Deelname is verplicht in de toelatingsprocedure.  Het moment van de testmiddag vind je in de kalender. De test zal bestaan uit het schrijven van een opstel over een door ons gekozen onderwerp (in het Nederlands) en het beantwoorden van een aantal schriftelijke motivatievragen. Ten tweede vult je leerkracht een adviesformulier in. 

Wat zijn de eisen?

 
Om toegelaten te worden tot het tvwo moet je aan het volgende voldoen:
 • er moet een eenduidig VWO advies van je basisschool zijn (dus geen HAVO/VWO)
 • je moet overwegend “A’s” hebben voor Begrijpend lezen en Rekenen
 • de door je juf of meester in te vullen adviesformulier moet een positief beeld vertonen
 • de resultaten van de testmiddag zijn positief
Om toegelaten te worden tot de thavo/vwo-brugklas moet je aan het volgende voldoen: 
 • er moet een havo of havo/vwo-advies van je basisschool zijn
 • je moet overwegend  “A’s” of "B's" hebben voor Begrijpend lezen en Rekenen
 • de door je juf of meester in te vullen adviesformulier moet een positief beeld vertonen
 • de resultaten van de testmiddag moet positief zijn

Aanmelden

Wil je je aanmelden voor TTO op het Marnix? Ga dan naar deze pagina en meld je aan vóór 15 maart 2023.

Meer informatie?

Voor meer informatie over tweetalig onderwijs op het Marnix College kun je hier de FAQ (Frequently Asked Questions) downloaden. Er is ook een website speciaal voor TTO op het Marnix College te vinden. Deze vind je hier.

Voor vragen kun je terecht bij David Williams, afdelingsleider tweetalig onderwijs en gymnasium (leerjaren 2/3).