Op- en afstromen
Het overstappen van het ene schooltype naar het andere is in veel gevallen mogelijk, maar er zijn aan zo’n overstap ook vaak voorwaarden verbonden. In het algemeen geldt dat een keuze voor een bepaalde afdeling voor een heel schooljaar gemaakt wordt, maar we houden je resultaten goed in de gaten en wanneer we denken dat een overstap beter voor je is, dan laten we je dat weten. Hieronder vind je het verhaal van Froukje Kootstra. Zij begon in onze havo/vwo brugklas, maar stroomde op naar het gymnasium.
Leerlingen worden hier gezien
Froukje Kootstra begon klas 1 in de havo/vwo-klas, maar haar mentrix zag een gymnasiumkind in de talige Froukje. Ze had een havo-advies gekregen van de basisschool en werd daar faalangstig genoemd, “maar ik heb geen faalangst, ik ben gewoon precies.” Vlak voor de zomervakantie begon ze met het leren van Latijn en na de zomer stroomde ze in in 2 gymnasium.
“Toen ben ik nog wel wat bijgespijkerd en met Grieks kon ik natuurlijk gewoon bij het begin beginnen. Dat lag mij trouwens niet erg, hoewel ik het wel heel interessant vond.” Na de derde klas liet ze dat weer vallen. “Je hebt echt erg veel aan de oude talen,” vertelt Froukje, “Als je geneeskunde gaat studeren, heb je een voorsprong, je ziet Latijn terug bij Frans en Engels en je begrijpt bij Duits meteen veel meer van de naamvallen. Maar het belangrijkste is dat je er gewoon plezier in hebt.”
Verder is Froukje leerlingmentor van G1a. “De klas heeft natuurlijk ook een leraar als mentor, maar het is bewezen dat leerlingen met problemen gemakkelijker naar een andere leerling toestappen.”

Ieder jaar publiceert Het Marnix het normenboekje. Hierin vind je een verzameling van de overgangsnormen die wij aan het einde van het schooljaar hanteren om te zien of een leerling al dan niet bevorderd kan worden. Hierin staan ook onze voorwaarden die we hanteren bij op- en afstromen. Ouders en leerlingen kunnen het normenboekje inzien bij downloads.