Op- en afstromen

Het overstappen van het ene schooltype naar het andere is in veel gevallen mogelijk, maar er zijn aan zo’n overstap ook vaak voorwaarden verbonden. In het algemeen geldt dat een keuze voor een bepaalde afdeling voor een heel schooljaar gemaakt wordt, maar we houden je resultaten goed in de gaten en wanneer we denken dat een overstap beter voor je is, dan laten we je dat weten. Hieronder vind je e verhalen van Mark en Sifra, beiden opgestroomd van mavo naar havo.

Hard werken, maar goed te doen.

Mark (rechts op de foto) kwam van de schakelklas op het Marnix College in mavo 2. Al snel kwam hij erachter dat mavo te makkelijk voor hem was. Met hulp van zijn mentor is Mark succesvol overgestapt naar havo 3. Hij zag vooral op tegen het vak Frans, omdat deze taal helemaal nieuw voor hem was. Hij kreeg de gelegenheid om het een half jaar te proberen, maar heeft uiteindelijk een vrijstelling gekregen. Hij is erg blij dat die mogelijkheid er was. De havo is wel harder werken dan de mavo, maar Mark pikt de dingen snel op en vind het daardoor prima te doen. Inmiddels zit Mark in havo 4. Hij wil in de toekomst piloot worden. Als tip voor leerlingen die de overstap overwegen heeft hij dit advies: probeer het gewoon, je hebt niets te verliezen. Natuurlijk is het ook prima om na de mavo te gaan voor een studie op mbo-niveau 4 en daarna door te stromen naar een hbo-studie. 

marnix

Ook Sifra stapte over van mavo 2 naar havo 3. De eerste maand moest hij erg wennen; er was meer huiswerk, de stof was moeilijker en de docenten bleken er strenger te zijn. Na verloop van tijd heeft hij toch zijn draai gevonden. Een prettige bijkomstigheid vond hij dat het in die klas (een stuk) rustiger was, dan hij op de mavo gewend was. Volgens Sifra zit het grootste verschil tussen de mavo en de havo in de meer theoretische en minder praktische vakken. Inmiddels is ook hij in havo 4 beland. Voor de toekomst denkt hij aan een opleiding in een commerciële richting, maar hij overweegt ook nog een overstap naar vwo als hij zijn havo diploma op zak heeft.

Ieder jaar publiceert het Marnix College de bevorderingsnormen. In dit boekje vind je een verzameling van de overgangsnormen die wij aan het einde van het schooljaar hanteren om te zien of een leerling al dan niet bevorderd kan worden. Ook zijn hier de voorwaarden te vinden die we hanteren bij op- en afstromen. Ouders en leerlingen kunnen deze bevorderingsnormen inzien bij downloads op deze website.