Gymnasium

Het Marnix gymnasium neemt je mee op een ontdekkingsreis door een rijk verleden, vol leerzame inzichten en inspirerende vergezichten. Je gaat terug naar de basis van onze huidige taal en wetenschap.

Het verleden stoffig, of eigenlijk nog heel actueel?

Door je te verdiepen in de Grieken en de Romeinen, in hun taal en geschiedenis en in hun mooie verhalen ontdek je vanzelf hoe het leven van nu sterk is beïnvloed door wat zij geloofden, schreven en bouwden. Het Marnix gymnasium duikt in het verleden en maakt daarbij gebruik van een moderne hulpmiddelen. Zo leer je over het verleden, maar bereid je je voor op een toekomst op de universiteit bijvoorbeeld.

Verschil gymnasium met atheneum

Net als het atheneum leidt het gymnasium je in zes jaar op voor het wetenschappelijk onderwijs. Daar kun jij straks je talenten verder ontwikkelen en je specialiseren op jouw vakgebied. Het lestempo op het gymnasium ligt vaak wat hoger dan dat op het atheneum en het aantal vakken is groter. We bieden in het Marnix Gymnasium de vakken Latijn en Grieks meteen in klas 1 al aan. Op deze manier leg je een stevig fundament voor het ontwikkelen van je taalvaardigheid, je zogenaamde taalgevoel, wat ook erg handig blijkt bij het leren van andere talen zoals Frans, Nederlands, Duits en Spaans. Volgens ons staat een brede basis met een stevige interesse garant voor prestaties op hoog niveau.

Een hechte groep

Op het gymnasium krijg je les in een kleine groep met veel persoonlijke aandacht en een vaste samenstelling. Je leert elkaar goed kennen, want je werkt veel samen, je inspireert elkaar en je daagt elkaar uit. Op school, en ook daarbuiten.

Verbreding en verdieping begint al in de brugklas

Eén dagdeel per week en steeds voor een periode van 8 weken, bieden we je een breed scala aan interessante onderwerpen aan die sterk verschillen van de reguliere lesstof. We noemen dat de gymnasiummodules. Dat kan een stoomcursus Japans of Chinees zijn. Of we leren je hoe je met een 3D-printer moet omgaan. En misschien treden we wel in de voetsporen van de Samoerai, een krijger die uitblinkt in Oosterse vechtsport.  

Inhoudelijk een streepje voor

Ook inhoudelijk heb je op het Marnix Gymnasium een streepje voor. Zo lees je al in de derde klas authentieke teksten in het Latijn – van verslagen van Caesar over zijn veldtochten in Gallië tot meeslepende verhalen uit de Metamorfosen van Ovidius. Wil je meer en kan je meer, dan bieden we je datzelfde jaar de kans om een eigen onderzoek uit te voeren in het project EXTRA, bijvoorbeeld voor het vak natuurkunde, Engels of geschiedenis. En als gymnasiumleerling kies je in de bovenbouw (vanaf het vierde jaar) voor één van de interessante profielen, die je - ook als je een goede bèta-leerling bent - optimaal voorbereiden op de universitaire studie van jouw keuze.

Nog meer uitdaging nodig?

In de eerste drie jaar bieden we je de mogelijkheid om je te verbreden in een aantal verschillende onderwerpen, zoals Chinese taal- en cultuur, modelbouw, filosofie en oosterse vechtsport. Eén middag in de week verdiep je je achtereenvolgens in deze onderwerpen, zodat je naast je gewone lessen ook op fysiek en sociaal vlak extra wordt uitgedaagd. Op het Marnix Gymnasium houdt je schooldag niet op als je je huiswerk af hebt. Alle leerlingen van klas 1 t/m 5 spelen bijvoorbeeld mee in de Grote Dionysia, een toneelfestival dat al in het oude Athene werd opgevoerd.

Internationaal met Engels

Last but not least kun je in de laatste twee jaren je bagage nog verder vergroten door het behalen van het internationaal erkende IB-Engels certificaat – waarmee je laat zien dat jouw Engels van een hoog niveau is. Dit is niet alleen van belang bij toelating tot veel universiteiten, het vergroot ook je kansen op de arbeidsmarkt, waar door globalisering en nieuwe media Engels steeds vaker de voertaal is.

Pak je koffers maar!

Tijdens de gymnasiumopleiding bezoek je verschillende musea en maak je buitenlandse excursies. Naar Rome bijvoorbeeld en naar de Provence in Frankrijk! In schooljaar 2017/2018 bezochten de gymnasium brugklassen Amsterdam en Nijmegen, en ook het Kröller-Müller-museum. Daarbij gingen we op excursie naar Xanten. De 2e jaars gymnasiasten gingen naar Keulen en brachten een bezoek aan Leiden. De 3e jaars reisden af naar de Provence en klas 4 bezocht het zuidelijke Heerlen en Maastricht. Gymnasium 5 spande de kroon met een grote reis naar Rome.

Jij maakt verschil

Je leest het: Marnix Gymnasium biedt je een veelzijdige ontdekkingsreis waar je mee verder kunt. Met veel extra bagage en een diploma met meerwaarde ben jij straks niet alleen optimaal voorbereid op de universitaire studie van jouw keuze, maar ook op de veranderende wereld van morgen - een wereld waarin jij het verschil kunt maken.

Waarom kiezen voor het Marnix gymnasium?

  • Latijn en Grieks
  • Vakoverstijgende projecten met excursies
  • (klassieke) Cultuur
  • Gymnasiummodules: vechtsport, filosofie, Chinese taal en cultuur,
  • Modelbouw
  • Ons meest uitdagende en verdiepende aanbod
  • De beste resultaten 
Volg ons op social media