Gymnasium

Het Marnix Gymnasium - kwalitatief goed onderwijs

Het Marnix Gymnasium is een zesjarige opleiding met een breed aanbod van verschillende vakken en extra activiteiten. Je wordt als gymnasiumleerling uitgedaagd om op inhoudelijk vlak goed te presteren en daarnaast uitgenodigd om op persoonlijk gebied te experimenteren en te groeien. 

Analytisch denken, een onderzoekende houding en zelfontplooiing staan op het Marnix Gymnasium centraal en je kunt deze competenties hier op school verder laten groeien.

analytisch denken

Leer snel en logisch nadenken en ontwikkel een kritische blik

zelfontplooiing

Leer naar jezelf te kijken en groei op jouw eigenwijze manier

onderzoekende houding

Leer onderzoek doen en volg je nieuwsgierigheid

Zes onderwijsleergebieden

De drie competenties komen in de zes onderwijsleergebieden (klassieke) geschiedenis, taal en cultuur, filosofie en ethiek, wetenschap en technologie, sport en beweging, kunst en creativiteit en maatschappij en debat in de gehele gymnasiumopleiding terug.

Analytisch denken

Je bekijkt en onderzoekt de gebruiken en tradities van Amerikanen bij het vak Engels, je kunt een Goethe certificaat halen bij het vak Duits, je leert over conflicten, onderhandelen en vrede stichten bij het vak aardrijkskunde, bij het vak biologie doe je onderzoek aan zelf meegebrachte voedingsmiddelen, je leert alles over poëzie bij het vak Nederlands, de vraag 'Hoe zag de Gouden Eeuw er eigenlijk uit?' beantwoord je bij het vak geschiedenis.

Bij alle verschillende vakken dagen we je uit om jouw analytisch denken verder te ontwikkelen, om je onderzoekende houding te verstevigen en om je zelf verder te ontplooien, zodat je straks voorbereid bent voor een goede vervolgopleiding. 

We bieden in het Marnix Gymnasium de vakken Latijn en Grieks meteen in klas 1 al aan. Op deze manier leg je een stevig fundament voor het ontwikkelen van je taalvaardigheid, wat ook erg handig is bij het leren van andere talen zoals Engels, Frans en Chinees.

Zelfontplooiing

Je vindt in gymnasium klas 1 t/m 3 elke woensdagmiddag de gymnasiummodules op je lesrooster. We creëren hiermee een flexibele leerroute, gericht op persoonlijke, brede en bewuste vorming. Er zijn vaste en er zijn keuzemodules, en alle modules worden vier keer per jaar, acht weken lang aangeboden. Je krijgt bijvoorbeeld modules als Chinese taal en cultuur, Bouw je eigen automaat, Ju Jitsu, Filosofie en nog veel meer.

Daarnaast word je in klas 1 stevig begeleid door je mentor, deze zie je minstens twee maal per week. Er is op deze manier meer ruimte en aandacht voor jouw eigen persoonlijke groei en ontwikkeling. Je laat ook aan elkaar zien wat je hebt geleerd en hoe je jezelf ontwikkelt.

Onderzoekende houding

In de tweede klas leer je veel over onderzoek doen bij het vak onderzoeksvaardigheden. Je krijgt de ruimte om zelf te kiezen wat je leuk vindt, bijvoorbeeld bij het kiezen bij het onderwerp voor je eigen onderzoek. Je kunt dan aan je medeleerlingen laten zien van welk thema jij erg veel weet.

Er is ook een groot bèta-lab op school waar je voor jouw proefjes en experimenten kunt doen voor de vakken natuurkunde, scheikunde en biologie.

Wat wil jij ontdekken?

Je bent iemand die nieuwsgierig is, gedreven is en een gezonde belangstelling heeft voor verschillende onderwerpen. Het Marnix Gymnasium biedt een prikkelende omgeving met een breed studieprogramma waarin je jouw eigen vaardigheden verder kunt ontwikkelen en waar je wordt uitgedaagd om je te verdiepen in nieuwe inzichten. Hier kom je tot bloei!

Waarom kiezen voor het Marnix Gymnasium?

  • Breed en diep aanbod van verschillende vakken
  • Latijn en Grieks vanaf de brugklas
  • Flexibel onderwijs met de gymnasiummodules
  • Veel extra binnen- en buitenland-excursies en reizen (naar Rome en de Provence)
  • Het vak Engels op het hoogste niveau 
  • Eigen onderzoek en leuke experimenten doen