Mavo

Als je het advies hebt gekregen om een vmbo-tl (mavo) opleiding te gaan doen, ben je bij ons aan het juiste adres. Je begint bij ons op het Marnix College in een mavo/havo brugklas. Vanaf de tweede klas kan je de mavo-opleiding volgen. De mavo-opleiding op het Marnix is een stevige en overzichtelijke afdeling met een sterk mentoraat en fijne docenten die veel ervaring hebben met lesgeven aan mavo-klassen. De mavo-opleiding bereidt je tijdens je schooltijd goed voor op een vervolgopleiding in het middelbaar beroepsonderwijs, het mbo, niveau drie of vier. Dit betekent dat er na vier jaar een wereld voor je open ligt; je kunt bijna geen beroep bedenken, of je kunt er straks met je mavodiploma voor gaan! We zijn trots op onze goede slagingspercentages. In 2021-2022 slaagde 97% van onze mavoleerlingen voor het eindexamen. In 2022-2023 93%. Hoor jij daar straks ook bij? 

Vakken (en extra uitdagingen)
In de brugklas en in mavo 2 en 3 volgt bijna iedereen dezelfde vakken. Er wordt wel een keus gemaakt tussen natuurkunde (Nask 1) en geschiedenis in de tweede. Aan het eind van het tweede jaar kies je een praktijkgericht vak. Je kunt kiezen tussen Economie en Ondernemen (E&O) en Techniek en Toepassing (T&T). Ook wordt er een programma binnen de reguliere lessen Engels aangeboden: versterkt Engels (Anglia). Jij kiest wat bij jou past! 
 
Economie en Ondernemen 
In het praktijkgerichte programma Economie en Ondernemen (E&O) staat ondernemend handelen centraal. In de sector economie betekent dat kansen zien, kansen benutten en daarmee waarde creëren voor jezelf en anderen. Voor leerlingen betekent het dat ze initiatief tonen met de bril op van verbeteren en vernieuwen. Het ondernemend handelen zal in uiteenlopende werkvelden uitgevoerd worden. Bij Economie en Ondernemen zoeken we contact met ondernemers uit Ede en omgeving. Zij zijn de klant en leerlingen voeren actief werkzaamheden en praktische opdrachten uit om de opdracht van hun klant tot een goed einde te brengen. Zij zetten de vaardigheden in waar de opdracht om vraagt en verwerven kennis die nodig is om de opdracht tot een goed einde te brengen. 
 
Techniek en Toepassing 
Bij het vak Techniek en Toepassing(T&T) ga je de technologische en digitale wereld om je heen verkennen. Dat doe je door in de les een probleem van een (lokaal) bedrijf op te lossen of door onderzoek te doen. Denk hierbij aan het ontwikkelen van een app voor een fysiotherapeut, waarbij een patiënt een bepaalde handoefening moet uitvoeren om zo het herstel te bevorderen of de toneelvereniging vraagt je decorstukken te ontwerpen en te maken, maar het kan ook het ontwerpen van een logo voor een restaurant zijn. 
 
Extra examenvak
Aan het eind van de derde klas kies je de vakken waarin je examen gaat doen. Bovendien kun je in mavo 4 ook nog een extra examenvak kiezen, waardoor je je kansen op een goede doorstroming naar het mbo of de havo nog verder vergroot. Op deze manier houd je veel opties open en heb je genoeg te kiezen! Natuurlijk helpen we je bij het maken van de beroepskeuze die het beste bij jou past. Zo krijg je op het Marnix begeleiding in loopbaanoriëntatie (LOB) van onder andere de decaan. Je denkt dan na over wat je wilt worden en hoe je dit kunt bereiken. Hier lees je meer over de profielen op de mavo.

Natuurlijk leer je veel uit schoolboeken, maar we doen ook veel leerzame en leuke activiteiten en gaan we er regelmatig op uit. Een uitwisseling met een school in het buitenland, kamp in de tweede klas en verschillende excursies en een stedenreis naar Berlijn. 

Waarom de mavo op het Marnix?
·         Intensieve begeleiding
·         Wereldburgerschap
·         Praktijkgerichte vakken (nieuwe leerweg): economie en ondernemen (E&O) en techniek en toepassing (T&T)
·         Versterkt Engels (Anglia)
·         Mogelijkheid tot deelname internationaliseringsprogramma
·         Stedenreis Berlijn
·         Goede aansluiting op het mbo en havo 4
·         Goede examenresultaten