Havo

De havo bereidt je in vijf jaar voor op het hbo. Soms gaan leerlingen verder op het mbo, maar je kunt na je eindexamen havo ook doorstromen naar het atheneum. Je hebt dus op de havo alle ruimte om je eigen weg te gaan. We zijn trots op onze goede slagingspercentages. In 2019 slaagde zelfs 96% van onze havo-kandidaten voor het eindexamen! Hoor jij daar straks ook bij?

We leren je leren

Op het Marnix in Ede staan je studievaardigheden centraal. We leren je leren via de methode Remind (slim leren) en in de bovenbouw krijg je, indien nodig, individuele begeleiding met de PEC-methode (planning-en-controle). Zo zorgen we ervoor dat je het beste uit jezelf haalt en dat je durft te presteren.

Een vliegende start op het Marnix

Na de brugklas volg je in de klassen 2 en 3 dezelfde verplichte vakken, waaronder mediawijsheid, theater en podiumexpressie, tekenen en muziek. Ook kun je in klas 3 meedoen aan een uitwisseling met Frankrijk of Duitsland.

Aan het eind van de derde klas kies je een profiel met je eindexamenvakken. Op het Marnix kan je op de havo ook vakken kiezen als Spaans, informatica en tekenen. Verder zijn er oriëntaties op de kunstsector via ArtEZ en vooropleiding conservatorium. Voor de exacte vakken is er een bètalab waar experimenten uitgevoerd kunnen worden. Hier lees je meer over de profielen op de havo.

Keuzewerktijd

In leerjaar vier en vijf kun je een deel van je lesrooster zelf bepalen. Heb je extra begeleiding nodig, dan kun je naar keuzewerktijd gaan voor een bepaald vak. Dan helpt een vakdocent jou verder op weg. Je kunt de keuzewerktijd ook anders invullen, door bijvoorbeeld een extra vak te volgen of zelfstandig of in groepjes verder te werken. Begeleiding is er natuurlijk altijd.

Leuke uitwisselingen of reizen

Op het Marnix leer je veel, maar niet alleen uit boeken. In de derde klas van de havo kun je meedoen aan een uitwisseling met Frankrijk of Duitsland. Dan kun je je talenkennis meteen toepassen in de praktijk en je maakt kennis met een andere cultuur. In havo 4 mag je vier dagen naar België, Londen of Parijs. Weet jij al waar je naartoe wil?

Ruimte voor kunst en wetenschappers in de dop

Heb je een speciale interesse in kunst en/of wetenschap? Oriënteer je dan alvast op de kunstsector via onze connecties met ArtEZ. Of volg alvast een vooropleiding voor het conservatorium. Voor de liefhebbers van exacte vakken hebben we een bètalab waar je allerlei experimenten kunt uitvoeren.

Waarom kiezen voor het Marnix havo?

  • Veel keuzemogelijkheden
  • Aandacht voor studievaardigheden
  • Reisdagen naar Parijs, Londen en België
  • Onderzoekend leren in het bètalab
  • Goede examenresultaten