In welke brugklas start jij?

Op het Marnix word je geplaatst in een van de vijf verschillende brugklassen die de school kent. Er is een:

  • mavo/havo-brugklas
  • havo/vwo-brugklas
  • gymnasiumbrugklas
  • tweetalige havo/vwo-brugklas
  • tweetalige vwo-brugklas

Om te weten welke brugklas het best bij jou past, kijken we naar twee belangrijke factoren:

  1. Het onderwijskundig rapport met het advies van jouw juf of meester en
  2. Je scores van het leerlingvolgsysteem.

Deze informatie bespreken we met jouw basisschool en zo maken we een verstandige keuze. Je kunt ook voor jezelf alvast nagaan welke brugklas geschikt voor je zou kunnen zijn. Dat lees je hieronder.

De mavo/havo-brugklas

Solide basis voor het mbo of springplank naar de havo

Heb je een mavo-advies, een mavo/havo advies of een havo-advies en een bijpassende score? Dan is dit jouw klas! Aan het eind van de brugklas kijken we hoe je het hebt gedaan. Lukt het je gemakkelijk en haal je hoge cijfers? Dan ligt de weg naar havo 2 voor je open. Kost het je wat meer moeite en tijd om voldoendes te halen? Dan is mavo 2 voor jou het beste vervolg. Ook dit is op het Marnix een uitstekende opleiding, want in mavo 4 volg je bij ons zeven vakken, dat is één meer dan verplicht. Een solide basis om straks door te stromen naar het middelbaar beroepsonderwijs of naar havo 4.

De havo/atheneum-brugklas

Op weg naar het hbo of naar de universiteit

Heb je een stevig havo-advies, havo/vwo advies of vwo-advies en een bijpassende score? Dan is de havo/atheneum-brugklas geknipt voor jou. Een jaar waarin je ontdekt welke opleiding het beste bij jou past. Wordt het havo 2? Dan kun je met je diploma naar een hogere beroepsopleiding. Wordt het atheneum 2? Dan ligt voor jou de weg open naar een universitaire opleiding. Wat het ook wordt: deze havo/atheneum brugklas wijst jou de beste weg.

De thavo-vwo brugklas

Broaden your horizon!

Of: verbreed je horizon, zoals we dat in het Engels zeggen. In de tweetalige havo/vwo brugklas volg je ongeveer de helft van je vakken in het Engels. Je wordt niet alleen sterk in het Engels, maar leert ook van alles over andere landen en culturen. Na de brugklas stroom je door naar het tweetalige havo-onderwijs of het tweetalige vwo-onderwijs. Voor het tweetalig havo/vwo heb je een stevig havo-advies of hoger nodig en doorloop je een toelatingsprocedure.

De tvwo-brugklas

Verleg je grenzen

"The early bird catches the worm", zeggen de Engelsen. Vroeg begonnen, veel gewonnen dus. Daarom kun je op het Marnix al direct vanaf de brugklas een start maken met het tweetalig vwo (afgekort: tvwo). Een brugklas waarin je de helft van je lessen in het Engels volgt en waarin je, als je wilt, ook Latijn kunt volgen, zodat je het tvwo mooi kunt combineren met het gymnasium. Voor het tweetalig vwo heb je een vwo-advies nodig en doorloop je een toelatingsprocedure.

Bekijk hier een document met veelgestelde vragen (frequently asked questions) over ons TTO.

De gymnasium-brugklas

Een klasse apart

"Sapere aude", schreef de Romeinse dichter Horatius, oftewel: durf te weten. Het Marnix gymnasium duikt samen met jou in het verleden en wijst je de weg naar de toekomst. In klas 1 van het gymnasium krijg je, naast de basisvakken, ook Latijn. Zo leer je veel over de cultuur en het leven in het oude Griekenland en in het klassieke Rome. Vanaf het tweede jaar krijg je daar ook Grieks bij. En zie je jezelf al vechten tijdens de gymnasiummodule ‘Oosterse vechtsport’? Durf jij ook te weten? Dan is de gymnasiumbrugklas voor jou een slimme keuze. Met een vwo-advies kun je geplaatst worden in de gymnasiumbrugklas.