In je eigen woorden: creatieve content verzinnen & schrijven

Wat: In je eigen woorden: creatieve content verzinnen & schrijven
Voor wie: iedereen (klas 1 t/m 3)
Wanneer: periode 3:
Inschrijven: je ontvangt een uitnodiging via de ELO-berichten in Magister.
Maximaal aantal deelnemers: 12
door wie: Casper Coenegracht

Kijk je wel eens een vlog, serie of film? Ben je fan van een cabaretier? Luister je wel eens een podcast? Komen er midden op de dag mooie zinnen in je op? Droom je stiekem over het schrijven van een boek? Of schrijf je misschien al wel verhalen of gedachten op?

Iedereen schrijft weleens, of het nu whatsappen is, het bijhouden van een dagboek, of het maken van een verslag. Maar je kan ook op een andere manier schrijven. In deze Marnix-uren gaan we creatief schrijven: hier gaat het niet om spelling en grammatica, maar om hoe je je eigen verhaal, jouw verzinsels, gevoelens en gedachten op een creatieve manier kan opschrijven en in welke vorm: spoken word, cabaret, gedicht, rap, spannende filmscene, comedy-sketch, kort verhaal, songtekst, blog, theater-dialoog, maar ook een tekst voor een podcast of een verhaallijn voor een vlog. Het kan allemaal, als je er maar plezier in hebt!

Wat gaan we doen?

In deze Marnix-uren maak je kennis met verschillende vormen van creatief schrijven en ontdek je op welke manier jij jouw verhaal kan overbrengen. We gaan verzinnen, schrijven, schrappen en vooral uitproberen. We gaan voorbeelden bekijken, teksten schrijven en uitwerken in een eigen vorm waarin je jouw verhaal kan delen. Hoe kom je aan ideeën en inspiratie? Wat maakt een stand-up comedy stukje nou grappig? Hoe schrijf ik een gedicht? Wat maakt een raptekst nou goed? In welke soort tekst kan jij je gedachten, gevoelens of mening het beste kwijt?

In een kleine groep (max 12. leerlingen) wisselen we teksten uit en helpen we elkaar. Je krijgt tips en oefent om uiteindelijk zelf je eigen tekst uit te werken. Belangrijk: Je hoeft van tevoren geen ervaring te hebben of al dingen geschreven hebben!

En dan?

Uiteindelijk kies je zelf één vorm waarin jouw verhaal wil schrijven en overbrengen, en heb je je eigen podcast, rap, gedicht of één van de andere soorten teksten gemaakt. Voor diegenen die dat willen is er een presentatiemoment om te laten horen wat je hebt gemaakt, maar dit is niet verplicht.