Welkom bij het Marnix College

Samen School Maken

Indrukwekkende excursie TTO 3


 Dag 1: Ieper

“In Flanders fields the poppies blow
Between the crosses, row on row,
That mark our place; and in the sky
The Larks, still bravely singing, fly
Scare hear amid the guns below.”

 

Tvwo 3 is de afgelopen 3 dagen op een bijzondere en indrukwekkende excursie geweest. Met als thema de eerste wereldoorlog werden verschillende plekken in België en Frankrijk bezocht. Op dag 1 stond Ieper op het programma. Om de hoek bij de Menenpoort mochten de leerlingen voor het ‘Coming World Remember Me’ project een beeldje maken, dat onderdeel zal worden van een groots monument dat in het voorjaar van 2018 onthuld zal worden in de omgeving van Ieper. Elk beeldje verbind de leerlingen met een gevallen soldaat, straks zichtbaar op de “dogtags” die gedrukt worden met beide namen.
Het Flanders Fields museum is een indrukwekkend gebouw waarin door middel van multi-media en tentoonstellingen de eerste wereld oorlog tastbaar wordt. Gevolgd door de “Last Post” onder de Menenpoort, een eerbetoon dat sinds 1928 elke dag wordt gehouden. En zo kwam dag 1 tot een stil einde.

Voor foto's van Ieper klik hier.

 

Dag 2: Arras en Vimy

“What passing-bells for these who die as cattle?
Only the monstrous anger of the guns.
Only the stuttering rifles rapid rattle
Can patter out their hasty horizons.”
Op dag 2 begonnen de leerlingen met een rondleiding door de tunnels van Carrière Wellington in Arras. Met een helm op, en 20 meter onder de grond liepen de leerlingen in de voetstappen van 28.000 duizend Britse soldaten, die maar liefst 8 dagen voor de slag van Arras onder de grond verbleven. De rondleiding stopt bij “exit 10”, een trap omhoog naar buiten, naar het slagveld.
De bus zet ons af bij het Citadel en het Arras memorial, een grote Britse begraafplaats. Het Citadel, waar de slotgracht werd gebruikt als parkeerplaats voor tanks. Een kleine kapel waarin maar liefst drie oorlogen worden herdacht. En achter het fort loop je via een poortje naar en muur. Een muur van gefusilleerde soldaten. Het pad leidt naar een paal. Veelzeggend in zijn eenvoud. De leerlingen schuifelen langs de gedenkstenen op de muur.
Arras memorial is een imposant monument met duizenden namen op de muren. Leerlingen staan stil bij de grafstenen. Lezen de teksten op de stenen. Zijn stil.
Vimy Ridge is het Canadese monument van 100 hectares groot. Een strategisch uitkijkpunt dat ten tijde van de slag om Arras moest worden ingenomen door de geallieerden. De leerlingen liepen via tunnels en loopgraven en keken uit over voormalig niemandsland. Diepe kraters van bominslagen nog steeds zichtbaar. De twee zuilen van het monument torenen hoog boven het gebied uit. De Canadese vlag wappert in het zonlicht.

Voor foto's van Arras klik hier.

Voor foto's van Vimy klik hier.

 

Dag 3: Langemarck Poelkapelle

“GAS! Gas! Quick, boys!—An ecstasy of fumbling.
Fitting the clumsy helmets just in time:
But someone still was yelling out and stumbling
And floundering like a man in fire or lime.—

Op weg terug naar Nederland stopt de bus bij Langemarck, een kleine maar indrukwekkende Duitse Militaire begraafplaats. Een plek waar maar liefst 44.061 Duitse soldaten liggen begraven, waarvan 24.000 in een massagraf. De leerlingen lopen rond en laten het verschil met eerder bezochte plekken deze reis op zich inwerken. Veel slachtoffers door het gebruik van chloorgas.
En zo komt deze driedaagse tot een einde. Van begin tot eind indrukwekkend en confronterend.
Of in de woorden van de leerlingen:
Respect – Indrukwekkend – Interessant – Heftig – Intrigerend – Dankbaar – Ingrijpend – Leerzaam
Voor foto's van Langemarck klik hier.