Welkom bij het Marnix College

Samen School Maken

Berlijnreis mavo 4


14 november 2016

Woensdagochtend 9 november 2016. Een grote bus vol 62 leerlingen uit 4 mavo van het Marnix, vertrekt met vier docenten Mevr. De Heer, dhr. Pongers,dhr Stevens, dhr Stegeman en een goed gehumeurde buschauffeur Gert naar Berlijn. Drie dagen cultuur en gezelligheid liggen in het vooruitzicht. De heenreis verloopt vrijwel vlekkeloos.

Wanneer we lichtelijk verkreukeld bij het hotel aankomen, lijken de bedden heel aantrekkelijk. Het aanbrengen van wat deo hier en wat mascara daar doet wonderen: alle leerlingen blijken fit genoeg om de eerste avond midden in Berlijn door te brengen. Op naar de Reichstag waar het Duitse Parlement zetelt. Na het bewonderen van deze hedendaagse architectuur brengen we de avond door in het gebied rondom de Hackescher Markt, alwaar een aantal van ons kennismaakt met de Berlijnse cultuur. In het hotel sluiten we de dag af en iedereen vertrekt naar de sobere maar schone groepskamers. Opgeruimd zijn ze dan al niet meer.

Donderdag beginnen we de dag met siteseeing: de heer Pongers gidst ons op kundige en boeiende wijze gedurende een rondrit door de stad. Op een aantal historisch belangrijke plaatsen kunnen we de bus uit voor het maken van (groeps)foto’s. Zo stoppen we bij een deel van de Muur dat door bijna alle oorspronkelijke kunstenaars opnieuw is versierd. Deze stukken beschilderde muur zorgen voor kleur in deze soms wat grijs stalen stad.

Zichtbaar onder de indruk zijn onze leerlingen bij het bezoek aan het Holocaustmonument en daags daarna tijdens de wandeling in het voormalige werkkamp Sachsenhausen, iets ten noorden van Berlijn. Trots zijn wij, dat ze zich respectvol gedragen op deze voor velen beladen plaatsen. Op vrijdagmiddag is er echter ook volop ruimte voor plezier. Er is een aantal uur vrijgemaakt om zelf de stad in te gaan. Vanaf een centraal gelegen punt bij het beroemde Bahnhof Zoologischer Garten (in de volksmond bekend als Bahnhof Zoo) verspreiden de leerlingen zich zelfstandig over de stad. Hier is ’s avonds ook weer het verzamelpunt.

Om nog ieders laatste restje energie op te maken voor we de bus in gaan, terug naar huis, wordt er gedanst, gelachen en contact gelegd met andere scholieren bij een club op de Alexander Platz.

Rond de klok van12 stappen we met zijn allen de touringcar in waarmee chauffeur Gert ons veilig naar Ede terugrijdt. Een nachtelijke busrit: voor een aantal van ons onvergetelijk! Veel gezien, veel gelopen, veel gekletst, veel gelachen, veel gedanst. Maar bovenal hebben we, zonder dat daar al te veel de nadruk op werd gelegd, veel geleerd. Het was een geweldige ervaring, voor de leerlingen, en ook voor ons, begeleiders. Wij docenten hebben met name genoten van het vrolijke enthousiasme dat bijvoorbeeld tot uiting kwam wanneer we in de bus zaten. Er werd heel veel muziek gedraaid en doordat er prima boxen meegebracht waren had de hele bus daar plezier van. Er werd dan ook vaak, hard en heel veel meegezongen.

De docenten waren af en toe in de war: waren we wel met onze eigen leerlingen op stap? Ja! Die geweldigde leukerds: die zijn echt van ons!

 

Harald Stegeman, Caroline de Heer, Harry Pongers en Hennie Stevens

 

 

Klik hier voor meer foto's.