Welkom bij het Marnix College

Samen School Maken

Uitwisseling Marnix College - Christian Gymnasium


De rij bij het Anne Frank Huis slingert de hoek om. Wij volgen de rij en zien dat de rij doorloopt tot aan de volgende hoek. De hele wereld wacht tot zij het Achterhuis kan betreden. Dit jaar is het zeventig jaar geleden, dat het concentratiekamp Bergen-Belsen werd bevrijd. Helaas te laat voor Anne, maar uit de lengte van de rij blijkt wel; het verhaal is nog steeds springlevend.

Al langere tijd heeft onze school zeer goede contacten met het Christian Gymnasium uit Hermannsburg. Dit kleine dorpje ligt enkele kilometers verwijderd van het kamp Bergen-Belsen. Vanuit de directie van de school in Niedersachsen ontstond de behoefte aandacht te besteden aan dit onderwerp. Niet alleen omdat er een grote herdenkingsceremonie zou gaan plaatsvinden in het kamp, maar ook omdat het goed is aandacht te blijven besteden aan hetgeen zich daar heeft voltrokken. Dit resulteerde in een uitwisselingsproject, waarbij de beide scholen ieder een week in eigen land zou voorbereiden rond het thema Anne Frank en haar tijd.

Allereerst reisden wij af naar Hermannsburg, waar ons een enerverende week te wachten stond. De leerlingen verbleven in gastgezinnen en op het programma stond, een week voor de grote herinneringsbijeenkomst met minister president Gauck en de koningin van Engeland, een rondleiding met gids door het kamp en het bijbehorende museum. Aan de leerlingen werd gevraagd een getuigenis voor te lezen, geschreven door een lotgenoot van Anne Frank. Een indrukwekkende dag.
Ook bezochten we de nabij gelegen stad Celle, alwaar we een rondleiding kregen over het Joodse leven in de stad ten tijde van de oorlog. Aansluitend bezochten we de synagoge. De synagoge speelde een centrale rol in de stad. Hier werd de Joodse bevolking bij elkaar gebracht en gedeporteerd naar de concentratiekampen en na de oorlog kwamen hier de overlevenden terug om een nieuwe gemeenschap op te bouwen. In het kader van de herinneringsceremonie van Bergen-Belsen was de zoon van de rabbi, die inmiddels in de Verenigde Staten woont, aanwezig en hij sprak over de belevenissen van zijn vader. Wederom een dag om nooit te vergeten.

Enkele weken later was het onze beurt. De leerlingen uit Hermannsburg verbleven nu bij ons en ook hier een aantal indrukwekkende momenten. Zo bezochten we Amsterdam om meer te weten te komen over alle plekken die een rol speelden in Anne’s leven. Daarnaast hadden wij een speciale gast. De heer Uhlmann vertelde zijn verhaal als Joodse Duitser op de vlucht in Nederland. Een aangrijpend verhaal, dat alle kennis over de repressie van het regime een menselijke context gaf.
Ook was er tijd om verbanden te onderzoeken tussen de manier waarop in het nationaalsocialisme een bepaalde groep in de samenleving tot zondebok werd gemaakt en hoe deze tendensen nu ook nog in onze maatschappij zichtbaar zijn.

Naast het interessante, maar toch ook heftige thema, was er ook genoeg tijd voor de leerlingen uit Duitsland en Nederland om elkaar beter te leren kennen. Toen we gezamenlijk aan het eind van de week op het station van Ede-Wageningen afscheid namen bleek dan ook, dat menigeen een traantje wegpinkte. Een succesvolle en waardevolle uitwisseling, die zeker een vervolg verdient.