Welkom bij het Marnix College

Samen School Maken

Bericht uit Malawi


Compleet back to basics: geen stromend water, geen electriciteit, een latrine als toilet! En dan ook nog hard werken: niets was onze Worldmappers de afgelopen dagen teveel. Iedereen is enthousiast over het prachtige land en de vriendelijke, gastvrije mensen die hier wonen.

De afgelopen week heeft de groep hun eerste project bezocht: Mawa Otisamala. Dit project zet zich in voor jong en oud; voor onderwijs alswel voor de zorg van zieken en gehandicapten. Je zult begrijpen dat hier altijd wel wat te doen is, en dat onze Worldmappers hier van harte welkom zijn.
In twee verschillende groepen deden de jongeren het volgende: op de akker werken, een dak repareren, een (deel van een) douche bouwen, en een vloer ' pleisteren' met modder. Ook gingen ze op huisbezoek bij oudere mensen die niet meer goed voor zichzelf kunnen zorgen, en die door omstandigheden geen netwerk hebben die deze zorg op zich neemt. Mawa probeert deze mensen te ondersteunen waar ze kunnen, en onze Worldmappers hebben hier onder andere de kleding gewassen en water gehaald.
Bij Bwalo, een project voor straatjongens, speelde onze Worldmappers een voetbalwedstrijd en kregen ze een rondleiding. Vooral dit laatste maakte veel indruk op de groep. Er wordt veel gesproken over alles wat ze zien, en naast serieuze gesprekken is er gelukkig ook tijd voor grappen om alle ervaringen te relativeren.

Valk voor het toch wel emotionele afscheid bij Mawa gebeurde er iets grappigs: een Malawiër klom in een boom om de rijpe papaya's eruit te kunnen schudden; en terwijl hij dat deed, belandde de papaya recht op het hoofd van Aïcha, de lokale expeditieleider die iets te dichtbij stond. Gelukkig ging het goed met haar, en kon er volop gelachen (en gegeten) worden.

Alsof al deze ervaringen nog niet genoeg zijn, is de de groep gisterenmiddag op bezoek geweest bij een school. Hier gaven ze een heuse 'presentatie; over het leven in Nederland, aan de Malawische leerlingen. En, je raadt het al, de Malawische leerlingen hebben ook iets voor onze Worldmappers voorbereid. In gemengde groepjes waren er verschillende opdrachten: er moest een haring, en een schaap getekend worden, er werden dropjes geproefd, en met verschillende stellingen over eten werd er gediscussieerd. Ook werden er typisch Nederlandse en Malawische liedjes gezongen. Een gezellige boel, zoals je hoort, die nog gezelliger werd toen spontaan iedereen 'hoofd-schouders-knie-en-teen' ging zingen (en uitbeelden).

Je kunt je voorstellen dat alle inzet en indrukken van de afgelopen week enorm intensief zijn. Daarom is het belangrijk om voldoende rust te nemen om gezond te blijven, en nog een week flink te gaan genieten en beleven. Dit weekend heeft een meer ontspannen karakter, wat niet wegneemt dat het erg bijzonder is.
Vanavond slapen de jongeren bij het Liwonde National Park. Want eindelijk staat dan morgen de safari op het programma!

We zijn erg benieuwd hoe dat zal zijn, en houden jullie uiteraard op de hoogte!

Zie ook http://jufdeboeropsafari.blogspot.nl