Welkom bij het Marnix College

Samen School Maken

Leerlingen uit VWO 5 nemen deel aan YouCee


Tijdens de 70ste Herdenking rondom de Slag bij Arnhem hebben enkele leerlingen van het Marnix College deelgenomen aan de officiële plechtigheden.
Deze plechtigheden werden georganiseerd door de ‘European YOUth Conference commEmoration across bordErs’( YOUCEE).
Dit is het verslag van deze bijzondere week.

Op dinsdag 16 september vertrokken we met 6 leerlingen van V5 en 1 docent naar Schaarsbergen voor YOUCEE:
- Silvie Kroesbergen
- Simone de Jager
- Tamara Florijn
- Anna Perfors
- Tarique Alam
- Robbert Hoogeveen
- Meneer Loth (Docent Geschiedenis)
Om half 3 ’s middags vertrokken we richting de oranjekazerne in Schaarsbergen. Na het uitpakken van de tassen en het opmaken van de bedden, hadden we wat tijd om andere mensen te leren kennen die ook meededen aan YOUCEE. Er waren leerlingen vanuit Nederland, Duitsland, Engeland, Frankrijk en Polen. Deze eerste dag werden er nog geen belangrijke dingen gedaan.

Woensdag 17 en donderdag 18 september
Op woensdag en donderdag waren alle deelnemers onderverdeeld in 4 groepen. Elke groep deed op de woensdag en donderdag 2 activiteiten per dag, een ochtend- en middagactiveit. Dit was om mensen in je groep beter te leren kennen en om meer te leren over Operation Market Garden. Bij de activiteit ‘sport’ kregen alle deelnemers een sportles van 2 militairen. Bij de activiteit ‘cases’ ging je in je groep praten over Operation Market Garden en de herdenkingen die daarbij horen. Tijdens de ‘battlefield tour’ bezochten we belangrijken plekken die met Operation Market Garden te maken hebben onder begeleiding van een gids. Bij de activiteit ‘museum’ bezochten we het Airborne Museum in Arnhem. In deze 2 dagen leerde iedereen elkaar beter kennen en hebben we meer kennis gekregen over Operation Market Garden.

Vrijdag 19 september
Dit was de eerste dag dat we onze formele kleding aanmoesten. Vandaag stond namelijk ARMUN op het programma, dat staat voor ARnhem Model United Nations. Dit houdt in dat we de VN gingen naspelen. Elke school had een land aangewezen gekregen die ze tijdens deze VN conferentie moesten vertegenwoordigen. Onze school was Mexico. Elk land stuurde een vertegenwoordiger naar een VN comissie, waarin werd gedebatteerd over verschillende problemen. Van mensenrechten in Noord-Korea naar een internationaal minimumloon.

Na deze VN conferentie gingen we door naar het Airborneplein in Arnhem waar alle geallieerden werden herdacht die omgekomen zijn bij de pogingen om de brug over de Rijn te veroveren en te behouden. Bij deze herdenking werd er ook namens YOUCEE een krans gelegd. Na deze indrukwekkende herdenking gingen we weer terug naar de oranjekazerne voor een BBQ.

Zaterdag 20 september
Vandaag gingen we naar de Ginkelse Heide voor de luchtlandingen. Door de mist waren de droppingen van de parachutisten helaas uitgesteld tot ongeveer 3 uur. Hierdoor hebben we helaas niet de droppingen kunnen bekijken. We waren wel bij de herdenkingsdienst van 11:00 ’s ochtends. Ook bij deze herdenking werd een krans gelegd namens YOUCEE. Na deze herdenkingsdienst hebben we nog lang rondgelopen op de heide en met veteranen gepraat. Om iets voor 3 uur gingen we terug naar de oranjekazerne.

Na wat gegeten te hebben gingen we met de bus naar Arnhem om te gaan bowlen. Na het bowlen kreeg iedereen z’n YOUCEE-certificaat uitgereikt.

Zondag 21 september
Zondag was de laatste dag van YOUCEE. We gingen met de bus naar de ‘’Airborne War Cemetry’’( Oosterbeek), waar een herdenking werd gehouden ter ere van alle overleden militairen tijdens de Airborne. Hier werd namens YOUCEE een krans gelegd. Tijdens deze herdenking legden ook alle deelnemers van YOUCEE bloemen neer bij de graven van de overleden militairen. Dit was een indrukkenwekkend moment voor de meeste deelnemers van YOUCEE.

Na de herdenking gingen we terug naar de oranjekazerne om alle tassen op te halen. Iedereen nam afscheid van elkaar na een zeer geslaagde week! Er zijn veel contacten gelegd met leerlingen van andere scholen uit ander landen!

Voor foto's klik hier