Welkom bij het Marnix College

Samen School Maken

TVWO 3 en VWO 5 krijgen les over 'Market Garden'


Maandag 18 september 1944 was de dag waarop John Jeffries uit het vliegtuig sprong op de Ginkelse hei met als doel een bruggenhoofd te slaan over de grote rivieren. Dat is nu 70 jaar geleden en om die reden wordt ‘Market Garden’ op grote schaal herdacht.
John is als oorlogsveteraan al diverse keren naar Nederland gekomen om deel te nemen aan de diverse herdenkingen die elk jaar in Ede en Wageningen plaats vinden. Tijdens zijn bezoek vindt hij het belangrijk om tijd in te ruimen om aan de leerlingen van het Marnix College zijn ingrijpende oorlogservaringen te vertellen. Hij hoopt door zijn ervaringen te delen, dat de jeugd zal begrijpen dat oorlog alleen maar een hoop ellende brengt en dat we elke dag ons bewust moeten zijn dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is.
Vrijdag 19 september was het weer zo ver. De leerlingen vonden het van tevoren al een geweldig idee dat zij door een ruim 92-jarige veteraan toegesproken zouden worden. Het enthousiasme was zelfs zo dat een aantal leerlingen van Havo 5 vroegen of zij er ook bij mochten zijn.
John vertelde zijn belevenissen in twee klassen, een derde klas TVWO en VWO 5. Ademloos hingen de anders zo drukke pubers aan zijn lippen. Hij begon te vertellen dat hij als jongeman het prachtig vond om deel te nemen aan de bevrijding van Nederland. Hij had ook gedacht dat hij samen met zijn bataljon die Duitsers wel eens even klop zou geven. Niets was minder waar. Toen John op die mistige ochtend uit het vliegtuig sprong, werd hij meteen uit de lucht geschoten. Gelukkig was zijn parachute al open en voelde hij zijn wond pas toen hij op de grond kwakte. Ondanks dat John in die tijd niet zwaar was, had hij op zijn lijf zo’n 56 kilo aan extra bepakking, waaronder een aantal bren- en sten gunmagazijnen en granaten. John is met een draagbaar weggebracht en zijn wond werd tijdelijk gevuld met een grote prop watten met infectie werende vloeistof. John heeft toen heel veel pijn geleden. In eerste instantie werd hij opgevangen in hotel ‘De Tafelberg’, maar al snel was het daar niet meer veilig, omdat dit hotel eveneens door de Duitsers werd aangevallen.
Uiteindelijk is John op zijn draagbaar door Arnhem gereden, waar een enorme veldslag heeft plaats gevonden. John gruwt nog steeds van alle lijken die hij onderweg opgestapeld had zien liggen. Het is dan ook nog maar vijftien jaar geleden dat hij voor het eerst terug is gekomen. Hij kon het niet eerder opbrengen.
John heeft als krijgsgevangene nog heel veel avonturen meegemaakt en een groot aantal hiervan aan de leerlingen verteld. Dit voorjaar komen zijn memoires uit. Er is ook een documentaire over John gemaakt, door Matthieu Landweer, die op YouTube te zien is:
- John Jeffries - deel 1
-
John Jeffries - deel 2
Voor de twee klassen van het Marnix die het college van John mochten bijwonen was het een onvergetelijke les.

Klik hier voor foto's.

 

Liane Vissers,
docent Marnix College