Welkom bij het Marnix College

Samen School Maken

Berlijnreis mavo 4


Woensdagochtend 13 november 2013. Een grote bus vol 50 leerlingen uit 4 mavo van het Marnix, vertrekt met vier docenten en een goed gehumeurde buschauffeur Marcel naar Berlijn. Drie dagen cultuur en gezelligheid liggen in het vooruitzicht. De heenreis verloopt vrijwel vlekkeloos. De situatie is even precair wanneer de voetbal op het dak van het restaurant bij Checkpoint A (grensovergang Helmstedt-Marienborn) belandt. Maar dankzij doortastend optreden is de bal er al weer af voordat de bazin boos naar buiten komt stormen.
Wanneer we lichtelijk verkreukeld bij het hotel aankomen, lijken de bedden heel aantrekkelijk. Het aanbrengen van wat deo hier en wat mascara daar doet wonderen: alle leerlingen blijken fit genoeg om de eerste avond midden in Berlijn door te brengen. Op naar de Reichstag waar het Duitse Parlement zetelt. Robin laat hier zien over natuurlijke leiderschapskwaliteiten te beschikken. Na het bewonderen van deze hedendaagse architectuur brengen we de avond door in het gebied rondom de Hackescher Markt, alwaar een aantal van ons kennismaakt met de Berlijnse cultuur. In het hotel sluiten we de dag af en iedereen vertrekt naar de sobere maar schone groepskamers. Opgeruimd zijn ze dan al niet meer.
Donderdag beginnen we de dag met sightseeën: er stapt een gids voorin de bus en zo maken we een rondrit door de stad. Op een aantal historisch belangrijke plaatsen kunnen we de bus uit voor het maken van (groeps)foto’s. Zo stoppen we bij een deel van de Muur dat door bijna alle oorspronkelijke kunstenaars opnieuw is versierd. Deze stukken beschilderde muur zorgen voor kleur in deze soms wat grijs stalen stad.
Zichtbaar onder de indruk zijn onze leerlingen bij het bezoek aan het Holocaustmonument en daags daarna tijdens de wandeling in het voormalige werkkamp Sachsenhausen, iets ten noorden van Berlijn. Trots zijn wij, dat ze zich respectvol gedragen op deze voor velen beladen plaatsen. Op vrijdagmiddag is er echter ook volop ruimte voor plezier. Er is een aantal uur vrijgemaakt om zelf de stad in te gaan. Vanaf een centraal gelegen punt bij het beroemde Bahnhof Zoologischer Garten (in de volksmond bekend als Bahnhof Zoo) verspreiden de leerlingen zich zelfstandig over de stad. Hier is ’s avonds ook weer het verzamelpunt. Een mededeling van meneer Pongers die volgens Martijn ‘Zóó-logisch’ is en dus nogal overbodig.
Deze vrije middag is goed besteed: Jean-Paul, Durante en Martijn reizen af naar het Olympiastadion waar Hertha Berlin traint en speelt. De brutalen hebben de hele wereld want een flinke dosis lef zorgt ervoor dat ze op plekken komen die voor anderen verborgen blijven. Céline, Lotte, Sophie en Bente vertrekken net als Boutaina, Faranaz en Nina naar de Primark voor een nieuwe outfit. Mevrouw De Jong en mevrouw Westra kennen inmiddels goed de weg in het KDW en slaan daar hun slag. Om nog ieders laatste restje energie op te maken voor we de bus in gaan, terug naar huis, wordt er gedanst, gelachen en contact gelegd met andere scholieren bij club Q-dorf Berlin. Nadat mevrouw Westra de manager van de Mac ervan weet te overtuigen dat één van haar leerlingen in de wc zit opgesloten en hij dus echt even nú de sleutel moet halen om hem uit een wekenlang niet schoongemaakt toilet te bevrijden, stappen we met zijn allen de touringcar in waarmee chauffeur Marcel ons veilig naar Ede terugrijdt. Een nachtelijke busrit: voor een aantal van ons onvergetelijk!
Veel gezien, veel gelopen, veel gekletst, veel gelachen, veel gedanst. Maar bovenal hebben we, zonder dat daar al te veel de nadruk op werd gelegd, veel geleerd. Het was een geweldige ervaring, voor de leerlingen, en ook voor ons, begeleiders. Wij docenten hebben met name genoten van het vrolijke enthousiasme dat bijvoorbeeld tot uiting kwam wanneer we in de bus zaten. Er werd heel veel muziek gedraaid en doordat er prima boxen meegebracht waren had de hele bus daar plezier van. Er werd dan ook vaak, hard en heel veel meegezongen. De docenten waren af en toe in de war: waren we wel met onze eigen leerlingen op stap? Ja! Die leukerds: die zijn echt van ons!

Tjitske Westra
Mede namens Marian de Jong, Hennie Stevens en Harry Pongers

Voor foto's klk hier.