Welkom bij het Marnix College

Samen School Maken

Kinderrechtendebattoernooi


 Uit alle delen van Nederland hadden zich deelnemers aangemeld voor de verkiezing van 'De Koning van de Jeugd' en voor het debattoernooi. In drie rondes bestreden 38 debatteams elkaar met stellingen over pesten op school en het opsluiten van illegale kinderen.
Onze school deed mee met twee teams: een team met leerlingen van de eerste klas, Cilia, Esmée, Melanie (T1u) en Koen(T1t), en een team met de tweedeklassers Else, Dylan, Maarten en Floris(G2a). Daarnaast hield Daan (G2a) een fantastische speech ten behoeve van de verkiezing van 'De Koning van de Jeugd'. In deze speech moesten de leerlingen aangeven wat ze zouden doen als zíj 'De Koning van de Jeugd' zouden zijn. Daan had een goede inhoudelijke speech, waarin hij het belang van de thema’s sport, kunst/cultuur en onderwijs belichtte. Hij kreeg van de jury het compliment dat het hem was gelukt om deze thema’s duidelijk te verbinden tot één statement. Helaas ging hij niet door naar de finale. Dat was voorbehouden aan Younes Ouaali, die deze finale uiteindelijk ook won. Hoewel Daans speech erg goed was, gaven de juryleden aan door Younes meer geraakt te zijn.
In de finale luisterde een zaal vol scholieren stil naar zijn speech. Als 'Kinderkoning' zou hij ervoor zorgen dat alle kinderen waar ook ter wereld onderwijs krijgen, ook bijvoorbeeld de tienjarige Omar die nu stenen sjouwt in Bangladesh. "Een inspirerende speech", complimenteerde jurylid Sipke Jan Bousema. "Younes maakte in zijn verhaal verbinding met alle kinderen in de wereld. Hij is met recht 'De Koning van de Jeugd'."
Op 'Kleine Prinsjesdag' op 13 september, vlak voor de echte Prinsjesdag, zal hij als 'Koning van de Jeugd' de 'Troonrede van de Jeugd' voorlezen met aanbevelingen van jongeren hoe de Nederlandse overheid de situatie van kinderen in Nederland en daarbuiten kan verbeteren. Op die dag zullen ook de acht winnende teams in debat gaan met politici in de Ridderzaal in Den Haag.
Helaas lukte het onze teams deze keer niet om zich daarvoor te plaatsen. Niettemin was het voor de leerlingen niet alleen een leuke, maar ook een heel leerzame ervaring.

 

Het relaas van een deelneemster (Cilia):

“Afgelopen zaterdag (2 juni) hebben twee teams van onze school meegedaan aan de voorrondes van de UNICEF jongerendebatwedstrijd. Ik ben zelf meegegaan met Team 2. Het was echt een topdag!
Als eerste gingen we met de trein naar Maarssen, waar de voorrondes werden gehouden. De debatteams van heel veel verschillende scholen (38 teams in totaal!) moesten zich verzamelen in een grote zaal. Daar werd de eerste stelling bekendgemaakt waarover iedereen moest gaan debatteren. Ons team ging naar het lokaal waar we de eerste ronde gingen houden en daar ontmoetten we onze tegenstanders. Er zaten drie juryleden die beoordeelden hoe we debatteerden. Tijdens het debat hielden ze de tijd bij. De eerste ronde hadden wij helaas verloren. De tweede stelling kregen we een half uur later te horen in de grote zaal. Helaas hebben we deze verloren, maar het ging stukken beter dan de ronde daarvoor. Na deze tweede ronde volgde de lunch. Daarna werd de derde stelling bekendgemaakt. Deze keer ging het debatteren supergoed, we hadden zelfs gewonnen!
Er werd ook gestreden om de titel 'Koning van de Jeugd'. De winnaar daarvan mag de troonrede voorlezen op 13 september in de Ridderzaal in Den Haag. Super stoer natuurlijk! Toen we allemaal weer in de grote zaal zaten, gingen de drie winnaars van de voorrondes hun speech houden. Daaruit kwam een winnaar die de troonrede mag gaan voorlezen op 13 september.
Na de speeches werden de acht beste debatteams bekendgemaakt. Zij mogen naar Den Haag op 'Kleine Prinsjesdag'. Helaas is onze school niet doorgegaan, maar het was wel een superleuke dag waarvan we veel hebben geleerd!”

 

Klik hier voor de foto's.