Welkom bij het Marnix College

Samen School Maken

Tvwo 3 verovert Den Haag


Op donderdag 21 maart heeft tvwo 3 een bezoek gebracht aan Den Haag, waar een debat met enkele Europa-specialisten uit de Tweede Kamer plaatsvond. De leerlingen hadden in groepsverband kritische vragen voorbereid over Europese actuele onderwerpen, zoals de Eurocrisis, zaken met betrekking tot het onderwijs en integratie. Gewapend met deze vragen werden ze ontvangen in de Grenadierszaal. Onder het genot van een drankje werden de heren Omzigt (CDA), Madlener (PVV), Servaes (PvdA), Verheijen (VVD) en Van Bommel (SP) door onze leerlingen eens flink aan de tand gevoeld.
Het spreken in een microfoon was even wennen, maar onze leerlingen voelden zich snel op hun gemak en spoedig ontstond er een levendige discussie. De Kamerleden namen uitgebreid de tijd om antwoord te geven op de vragen en reageerden ook uitvoerig op elkaar. Zodoende konden de leerlingen met eigen ogen zien en voelen hoe het is om deel te nemen aan een Kamerdebat. Enkele leerlingen namen geen blad voor hun mond: soms werden de parlementariërs verzocht er niet omheen te draaien, maar concreet antwoord te geven. “Tja, zo gaat dat in Den Haag” werd door een lid opgemerkt.
Na het debat en de lunch (waar zelfs een LP van Abba door een leerling werd gekocht!) werd een korte wandeling gemaakt langs het Binnenhof. Al spoedig werd de eerste demonstrant opgemerkt. De leerlingen verwonderden zich over de aanwezigheid van een politiemacht. Zij waren aanwezig, omdat de leden van de Eerste Kamer zich voorbereidden op de komst van de Turkse premier Erdogan. Door zijn komst konden wij helaas niet de Eerste Kamer bezoeken, aangezien die hermetisch afgesloten was. We zouden daar een lezing krijgen door Joris Backer (D66). Dit was geregeld door René van der Linden, senator van het CDA. Wel hebben de leerlingen kunnen controleren of Rutte aan het werk was, aangezien er licht brandde in het Torentje.
Een zeer informatieve dag (met dank aan Liane Vissers voor het organiseren!) waar niet alleen de leerlingen, maar ook de Kamerleden onder de indruk van waren!

Johan Loth

 

Voor foto's klik hier.