Welkom bij het Marnix College

Samen School Maken

Brugklassers OV-veilig!


Afgelopen week hebben 6 brugklassen meegedaan aan een preventieprogramma van het Openbaar Vervoer: Sociaal Veilig Openbaar Vervoer. Jongeren zijn de laatste tijd soms negatief in het nieuws gekomen door agressief gedrag in bus en trein. Om elkaar beter te leren kennen en begrijpen hebben de Valleilijn en Connexxion dit initiatief genomen.
De opzet van het programma is om reizen voor de reiziger en bestuurder van het Openbaar Vervoer zo sociaal en veilig mogelijk te maken. Onze leerlingen maakten een virtuele reis met het OV langs 5 trein- of bushalteplaatsen d.m.v. een e-learning les. Daarna hebben de leerlingen deelgenomen aan een OV-spel onder leiding van speciaal daarvoor getrainde stewards van Connexxion. Er kwamen vragen aan bod zoals, hoe hoog is de boete voor trekken aan de noodrem? Of wat kost zwart rijden eigenlijk? Hoe lang betaal je aan een boete voor graffiti spuiten in een trein? Maar ook, hoe moeilijk is het voor een chauffeur om zich te concentreren terwijl er harde muziek te horen is in de bus? En is de chauffeur ook gevoelig voor” goedemorgen meneer”?
Terwijl er opnames werden gemaakt door TV Gelderland, reden we rond in een bus van Connexxion om aan den lijve te ervaren hoe het voelt om een noodstop te maken of 3 rondjes op een rotonde rijden. Al met al, leerzaam, leuk en niet alleen voor de leerlingen!
B1a, B1b, B1c, B1d, B1e en B1f hebben allemaal het keurmerk 'O-V Veilig' gekregen!
Voor foto's klik hier.