Welkom bij het Marnix College

Samen School Maken

Berlijnreis Mavo 4, 14, 15 en 16 november 2012


“Sinds in november 1989 de Berlijnse Muur viel, is de Duitse hoofdstad langzaam van een verscheurde, grijze stad getransformeerd in een hippe, bruisende metropool. De stad staat bol van creatieve industrie, nieuwe trendy cafés en winkels schieten als paddenstoelen uit de grond en terwijl historische landmarks als de Reichstag en de kathedraal van Berlijn compleet werden gerenoveerd, zijn er ook verschillende nieuwe, architectonisch verantwoorde gebouwen verrezen in de buurt van de Potsdamer Platz.”
Onze mavo-4-leerlingen zijn drie dagen naar Berlijn geweest en dit citaat las ik een aantal dagen voor ons vertrek naar Berlijn in een glossy magazine. We konden in de dagen dat we in deze wereldstad vertoefden met eigen ogen aanschouwen in hoeverre deze uitspraak klopt. Ik kan u melden: het klopt.
Berlijn, de stad die na de Tweede wereldoorlog voor 70% was verwoest. De stad waar men 10 jaar lang het puin naar verschillende plekken buiten de stad moest rijden. Berlijn, de stad met de Brandenburger Tor. Berlijn met de Hackescher Markt, met Starbucks, met de Mac, - er zijn er 50 in Berlijn!
Berlijn met die prachtige Gedächtniskirche geflankeerd door de Lippenstift en de Poederdoos met hun schitterende, gebrandschilderde ramen.
Maar ook: de stad met eindeloze rijen grauwe flats. Berlijn met de restanten van de Muur, die in het kader van de herdenkingen opnieuw waren versierd door bijna alle oorspronkelijke kunstenaars, zodat onze groepsfoto voor een kleurig kunstwerk kon worden genomen. Kleur in een stad die vele jaren grijs was, maar die zich aan het herstellen is.
Onze leerlingen waren zichtbaar onder de indruk bij het Holocaustmonument en daags daarna tijdens de wandeling in het voormalige werkkamp Sachsenhausen, iets ten noorden van Berlijn.
Veel hebben we gezien, kilometers hebben we gelopen, wat in een enkel geval leidde tot gemopper van menig vermoeide leerling. Maar bovenal hebben we, zonder dat daar al te veel de nadruk op werd gelegd, veel geleerd. Het was een geweldige ervaring, voor de leerlingen en ook voor ons, begeleiders.
Tot slot wil ik u enkele uitspraken van leerlingen tijdens de busreis naar Berlijn niet onthouden. Jalisa: “Mevrouw, ik lees een boek! Dan gaat de tijd sneller, goed hè?” Lars: “Hé, ga weg, dat zijn mijn twee plaatsen!” En een mooie uitspraak van Yorrick: “Meneer, als ik schizofreen ben, krijg ik dan twee keer zoveel eetgeld van u?” En zo is er Kristian die vermoedt dat er in heel Berlijn geen eten te koop is; hij heeft zijn eigen tosti-apparaat meegenomen en is zelfs de tomatenketchup niet vergeten. En Joël die een thermoskan met, nee, geen koffie, maar warme knakworsten heeft meegenomen en vervolgens zeer gul broodjes uitdeelt.
Het was een reis naar een prachtige stad met een bijzonder fijne groep leerlingen.

Marian de Jong,
mede namens Hennie Stevens en Harry Pongers

Klik hier om de foto's te bekijken.