Welkom bij het Marnix College

Samen School Maken

Debattoernooi Unicef


Helaas kon het vanwege de drukte rondom de verkiezingen niet in de Ridderzaal plaatsvinden, vandaar dat we terecht kwamen op de bovenste verdieping van een oud fabrieksgebouw, waarvandaan we de hele skyline van Den Haag konden aanschouwen.

Er werd gedebatteerd rondom 4 thema’s:

- Thema Kindermishandeling: Ouders die hun kind mishandelen moeten gestraft worden

- Thema Ontwikkelingssamenwerking: We moeten flink bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking

- Thema Vreemdelingenbeleid: Als we ouders een verblijfsvergunning geven, moeten hun (pleeg)kinderen daar automatisch ook recht op krijgen

- Thema Onderwijs: Door meer lesuren en minder huiswerk verbetert de kwaliteit van het onderwijs

Het werd een echte battle. Net zoals bij The Voice was er een boksring klaargezet waar de debatterende teams met elkaar de strijd aangingen. Behalve de leerlingen waren er van elke politieke partij de voorzitters van de jongerenafdeling aanwezig. Ook zij debatteerden mee.

Onze leerlingen waren ingedeeld als voorstanders binnen het thema Vreemdelingenbeleid: "Als we ouders een verblijfsvergunning geven, moeten hun pleegkinderen daar automatisch ook recht op krijgen." Dit lijkt een heel logische stelling, maar de crux zit hem natuurlijk in het voorvoegsel 'pleeg-' . Ondanks het felle verweer en de aanmoediging van de hele klas ging het team van Else, Dylan, Floris en Sem er niet met de beker vandoor. Die is gewonnen door het Groene Hartlyceum uit Alphen aan de Rijn.

Het was een bijzonder leuke, leerzame dag. Bijzonder om voor een heel publiek je mening goed neer te zetten, de bollebozen van de jongerenafdeling van de politieke partijen te ontmoeten (volgens de D66-voorzitter was onze Else de sterkste debater) en te ervaren hoe het is om beleid te bespreken. Daarna zijn we nog naar het Binnenhof geweest, waar de auto van premier Rutte ons bijna van onze sokken reed. Ten slotte hebben we de dag luchtig afgesloten met een frisse duik in de Noordzee.

Klik hier om de foto's te bekijken.