Welkom bij het Marnix College

Samen School Maken

Meer over Alexander Hulsbergen en het winnen van het Max Havelaar Toespraken Toernooi


Met twee indrukwekkende en zeer passionele toespraken is Alexander Hulsbergen de winnaar geworden van het eerste Max Havelaar Toespraken Toernooi. De 16-jarige scholier van het Marnix College in Ede wist grote indruk te maken op het publiek en de jury en legde daarmee beslag op de hoofdprijs: een reis langs Fairtrade-projecten in Afrika met een delegatie van de Stichting Max Havelaar en een geldprijs van 500 euro. Drachtster Kiki Hogenhuis (tweede) en Bredanaar Maarten Koreman (derde) bereikten eveneens de finale en behaalden een fraaie podiumplaats; zij verlieten het Leidse LAK-theater met respectievelijk 300 euro en 200 euro.

In de weken voorafgaand aan het toernooi meldden tientallen scholieren en studenten tussen 16 en 22 jaar uit het gehele land zich aan voor het speechtoernooi. Dit deden zij niet door middel van het invullen van een formulier of het sturen van een e-mail: deelnemers hadden de taak een speech over Fairtrade-producten te houden, die op video vast te leggen en op Youtube te plaatsen. De jury bekeek en analyseerde de inzendingen nauwkeurig en kwam uiteindelijk tot een lijst van negen sprekers die zich van anderen onderscheidden. De inzendingen zijn te bekijken op de website van de wedstrijd: maxhavelaaracademie.nl.

Zonder uitzondering brachten de deelnemers een bijzondere passie en betrokkenheid voor Fairtrade ten gehore. Door prachtige combinaties van vorm en inhoud werd het publiek bewust gemaakt van het belang van zuivere handel en eerlijke wereldpolitiek. De jury – bestaande uit prof. dr. Jaap de Jong, mr. Winnie Sorgdrager en drs. Rob Wijnberg – stond dan ook niet voor een eenvoudige taak, maar kende uiteindelijk geen twijfel: Alexander Hulsbergen stak boven de andere sprekers uit en kreeg daarom de hoofdprijs overhandigd door Peter D’Angremond, directeur van de Stichting Max Havelaar. De zeer zelfkritische Multatuli – schrijver van de roman Max Havelaar en een groot redenaar – zou over de beide speeches van Alexander waarschijnlijk niet ontevreden zijn geweest. Ook de finalespeeches van Kiki Hogenhuis en Maarten Koreman waren van hoge kwaliteit en bevatten beide erg verrassende elementen; Chantal Keijsper – lid van het Multatuli Genootschap en de Max Havelaar Academie - was dan ook blij de geldprijzen aan hen te mogen overhandigen.

Het Max Havelaar Toespraken Toernooi werd georganiseerd door de Max Havelaar Academie, in samenwerking met nrc.next, de Stichting Max Havelaar en de Universiteit Leiden. Zeer binnenkort zal er een videoimpressie van de avond op internet verschijnen. De wedstrijd maakte deel uit van de Fairtrade Week, dat dit jaar voor het vijfde jaar plaatsvindt. De wedstrijd had dan ook tot doel – naast het verzorgen van een spannende strijd en een leuk theaterevenement – de roman Max Havelaar en daarmee het Fairtrade-onderwerp onder de aandacht van jongeren te brengen. Hoewel de eerste wedstrijd net achter de rug is, zijn de plannen voor een tweede editie in 2012 al voorzichtig tevoorschijn gehaald.