Welkom bij het Marnix College

Samen School Maken

Cross Your Borders project groot succes!


De derde klassen van het Marnix College namen afgelopen week deel aan het Cross Your Borders project. Tijdens het vijfdaagse project stond ontwikkelingsproblematiek centraal. Een team van enthousiaste jongeren voerde het project uit.

Het project startte met een indrukwekkende presentatie waarin de leerlingen kennismaakten met thema’s als kindslavernij en medicijnentekort. Vervolgens onderzochten de leerlingen in groepjes de ontwikkelingsproblemen van een bepaald land. Ze gingen met elkaar in discussie over welk probleem zij het onrechtvaardigste vinden. Uiteindelijk verwerkten ze hun bevindingen in een creatieve presentatie. Dat resulteerde bijvoorbeeld in een poppenkast over de schuldenproblematiek van Peru of in een rap over kinderarbeid in Burkina Faso. Tussendoor namen de leerlingen deel aan interculturele workshops. Op dag vier volgden leerlingen een interactief klassikaal programma over de oplossingen voor ontwikkelingsproblemen.

Op dag 5 kwamen de leerlingen zelf in actie voor een betere wereld. Ze runden in groepen van 2-5 personen een eigen bedrijfje. Ze ontvingen een microkrediet van 5 euro per persoon. Met deze kleine lening konden ze de benodigdheden kopen om een product te maken en verkopen of een dienst te leveren. Leerlingen hielden acties in de buurt, in het dorp, of rond de school. Zo werden er verschillende internationale gerechten gemaakt, sieraden gemaakt, tuinen geharkt, auto’s gewassen en ga zo maar door.

Dag 5 sloot af met een feestelijke bijeenkomst in de aula met een prijsuitreiking voor de beste groepen. Op deze plek werd ook bekend gemaakt dat de leerlingen met elkaar een bedrag van ruim 2100 voor Oxam Novib hadden verdiend: een resultaat om trots op te zijn!

Voor foto's klik hier.
Voor meer foto's klik hier.